Felhasználási utasítás


A TSM Ceramic hővédő bevonat felhordásához

A TSM Ceramic folyékony hővédő (hőszigetelő) bevonat, amelyben mikroszkopikus méretű (0.03-0,008mm), üreges kerámia gömbök találhatók folyékony elegyben egyenletesen eloszlatva, ami akrilpolimerek és szervetlen pigmentek keveréke. Az anyag megőrzi különleges tulajdonságait meleg és hideg felhasználói környezetben egyaránt.

A felületek hővédelmét (hőszigetelését) -35Celsius és +250Celsius felszínhőmérsékleti határok között lehet végezni.

Az anyag szállítása és tárolása nem megengedett +5Celsiusnál alacsonyabb hőmérsékleten.

1.A hővédő bevonat előkészítése 
A TSM Ceramic hővédő (hőszigetelő) anyag felhasználásához nincs szükség különleges előkészületekre, közvetlenül a felhasználás előtt szükséges gondosan elkeverni, ha kell hígítani desztillált vízzel.

1.1. Távolítsuk el késsel a vödör fedelét.

1.2. Törjük be a keletkezett hártyát vagy akár vastagabb kiülepedett kerámiagömb réteget (akár a vödör 2/3 is lehet), a lapos fa keverőlapáttal óvatosan nyomkodjuk középen és oldalt a folyadékba a besűrűsödött anyagot, hogy a folyadék belepje.

1.3. A keverőlapátot függőlegesen mozgatva bemerítjük a besűrűsödött anyagrészeket a folyadékba, a fúrószárra helyezett keverőrátéttel lassan felkeverjük a vödör tartalmát, összekeverjük a besűrűsödött részeket a folyadékkal.

1.4. A keverést addig folytatjuk, amíg a besűrűsödött anyag teljes mértékig fel nem oldódik, sima "tejfölszerű" anyagot kapunk darabok és csomók nélkül.

1.5.A felkevert anyagot egy tiszta vödörbe szűrőn keresztül átöntjük. A szűrő áteresztő-lyuk mérete 0,5-1,0 mm. A fennmaradó csomókat eltávolítjuk, hogy a porlasztót ne tömje el.

1.6. Az egy munkamenetben felhordott TSM Ceramic hővédő (hőszigetelő) anyag rétegvastagsága 0,6 mm lehet (töbszöri szerszám menet), a következő réteg felvitele legalább 8 óra elteltével megengedett 20 Celius mellett. A rétegeket keresztirányban kell felvinni egymás után. 
FIGYELEM! 
A TSM Ceramic hővédő bevonat (hőszigetelőanyag) nem festék, hanem szigetelőbevonat. Ne alkalmazzon nagy sebességet a folyadék keverésénél.
A keveréshez használt keverőszár fordulatszáma nem lehet több 300 f/p értéknél. 

2. A felület előkészítése 
Az anyag jól tapad minden felszínfajtán: fémek, fa, műanyag, üveg, beton, tégla, stb. A felület száraz és zsírmentes legyen! 

2.1. A szigetelendő felületet megtisztítjuk a szennyeződésektől, portól, régi festékmaradványoktól, rozsdától, stb. (fémkefe, seprő) és zsírtalanítjuk (bármely zsírtalanító használható).

2.2. A fémfelületet először fémkefével rozsdátlanítjuk, eltávolítjuk a fellazult részeket és a port, majd zsírtalanítjuk és megvárjuk, amíg a zsírtalanított felület kiszárad.

2.3. A beton és tégla felületet előzetesen kefével portalanítjuk, és ha szükséges vízzel benedvesítjük, utána visszük fel a TSM Ceramic hővédő bevonatot (hőszigetelőréteget).

2.4. A víz felszáradása után viszünk fel még egy TSM Ceramic alapozóréteget a felszínre, egy óra kiszáradási időt biztosítva, az alapozás után a felhordást az 1.6 pontban leírtak szerint végezzük. Minden egyes alapozó vagy szigetelőréteget egymás után keresztben visszük fel.

2.5.A fafelületekről előzetesen el kell távolítani a port és - lehetőség szerint - a gyantát.

2.6. A műanyag felületet bőrdarabbal kell átdörzsölni (a fényezés eltávolítására), majd portalanítani és zsírtalanítani szükséges.

3. Szerszámok, gépek

3.1.A TSM Ceramic hővédő bevonat (hőszigetelő anyag) felhordása a szigetelendő felszínekre levegőmentes porlasztóval, gletteléssel lehetséges.

3.2. Nagyméretű felületek (50 m² vagy nagyobb felület, 300 mm vagy nagyobb csőátmérő) levegőmentes porlasztó használatát ajánljuk - Graco Ultra Max  - 1015 vagy ezekkel analóg típust. Maximális nyomás 230bar (23MPa), üzemi nyomás 80-120 bar. 

4. Az anyag előkészítése a felhasználáshoz

4.1. Mielőtt az anyag felhordását bármely felületre megkezdenénk, ha szükséges alapozóréteget ajánlott felhordani amit hagyjunk száradni (legalább egy órát szoba-hőmérsékleten).

4.2. Alapozó elkészítése:

4.2.1. Első lépésként próbamennyiségű alapozót készítünk egyliteres edénybe 500-700ml, az 1.3 pontban leírtak szerint előkészített TSM Ceramic hővédő bevonatból (hőszigetelőanyagból). Desztillált vizet adunk hozzá. A hozzáadott víz mennyisége a szigetelésre előkészített felszín és a környezet hőmérsékletétől függ. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál kevesebb víz szükséges.

4.2.2. Kimérjük az adott térfogathoz szükséges víz mennyiségét, és gondosan összekeverjük.

4.2.3. Alapozás közben folyamatosan keverjük az elegyet, hogy a könnyű anyag-összetevők ne emelkedjenek a folyadék tetejére. Ecsettel felvitt réteg vastagsága egy menetben 0,08-0,1 mm.

  1. A hővédő (szigetelő) anyag előkészítése: 
    A szükséges mennyiségű TSM Ceramic-ot gondosan összekeverünk a szükséges mennyiségű desztillált vízzel. 
  2. Az egy szerszámmenetben felhordott TSM Ceramic hővédő (hőszigetelő) anyag rétegvastagsága

4.4.1. 0,15-0,2mm.

4.4.2. Egy technológiai réteg 0,45-0,5mm. (2réteg alapozás + 2 réteg anyag)
A felvitt anyag vastagsága - egy réteget sem kihagyva - legfeljebb 0,6mm lehet. A következő réteg felhordása előtt meg kell várni, amíg az előző kiszárad. (Lásd:1.6pont) 

5. Forró felületek

5.1. Ha a felszín +70 Celsius és +95 Celsius közötti hőmérsékletű, hígabb alapozást alkalmazunk (4.2pont)

5.2. Ha a felszín +80 Celsius és +120 Celsius közötti hőmérsékletű, még hígabb alapozást alkalmazunk (4.2 pont)

5.3. Forró felületeken az alapozórétegek száma 3x-5x több hígalapozóval. Magas hőmérsékleten az alapozás célja a felszín hőmérsékletének csökkentése a TSM Ceramic forráspontjáig. Egy- egy réteg kiszáradási ideje a forró felületeken lényegesen rövidebb (30 perctől egy óra időtartam). 
FIGYELEM: hideg felületre az alapozáshoz vízzel ne hígítsuk az anyagot!