Működési elv


TSM Ceramic működési elve

A TSM Ceramic hővédő bevonat működési elve

A hagyományos hőszigetelő anyagokkal ellentétben a TSM Ceramic hővédő bevonat, nem csak az alacsony hővezetési tényezője miatt, hanem a nagyon magas hőreflexiós képessége miatt nyújtja azt a kiváló hőszigetelő hatást amit nyújt.

A TSM Ceramic

 • üreges kerámiagömbökből
 • akril polimerekből és
 • szervetlen pigmentekből áll.

Ez az összetétel teszi az anyagot hőszigetelővé, könnyűvé és rugalmassá.

Ezen összetevőknek köszönhető tulajdonságok miatt könnyen megtapad bármilyen felületen, anyagon és formán.

A fenti ábrán megfigyelhetjük a TSM Ceramic hővédő bevonat szerkezetét. Egyrészről láthatjuk a nano méretű vákuumos belsejű kerámia golyókat, másrészről a sokkal kisebb akrilpolimer vivő anyagot, harmadrészt a hőszigetelő bevonat kiváló tulajdonságait biztosító adalékanyagokat.

A méretek érzékelésére álljon itt néhány ábra:

A méretek megértéséhez álljon itt egy olyan ábra, ami érzékelteti mennyire kicsi is a "nano" tartomány ami 10 a mínusz 8-dikon

A Föld - Hold átlagos távolsága 384.000 km

vagyis 3,84*10 a 8-dikon

Hogyan működik a TSM Ceramic hővédő bevonat?

Öt hatás együttes érvényesülésének köszönhető a rendkívüli hővédő (hőszigetelő) képesség:

 1. Alacsony hővezetési tényező
 2. Magas - más hőszigetelő anyagokra nem jellemző - hőreflexiós képesség
 3. Vákuum a nano méretű kerámiagömbök belsejében
 4. Alacsony hőfelvevő és hőleadó képesség
 5. A hőhidak teljes körű lezárása

Hővezetési tényező

A hővezetés vagy konduktív hőátadás a hőátadás olyan formája, amely a szilárd vagy nyugalomban lévő (nem áramló) folyékony vagy légnemű halmazállapotú rendszerekben, hőmérséklet-különbség hatására jön létre. A hőáramlástól (konvektív hőátadás) abban tér el, hogy nem történik anyagáramlás, hanem a hőátadás a belső energia részecskéről részecskére való átadásával történik.

A TSM Ceramic hőátadási tényezője

λ=0,001 W/mK

Ezt a rendkívül alacsony λ értéket a következő tényezőknek lehet tulajdonítani:

 1. A nanoméretű kerámiagömbök, éppen úgy mint a labdák egy tárolóban, csak egy-egy ponton érintkeznek egymással, így rendkívül csekély felületen tudják átadni, vezetni a hőmennyiséget.
 2. A kerámia gömbök belsejében a gyártás során vákuum alakul ki, amiről tudható, hogy λ=0,0! Tehát a kerámiagömbök belseje lényegében abszolút szigetelő!
 3. A kerámia gömbök anyaga is alacsony hővezetési képességgel rendelkezik.

Hőreflexiós tényező

A hőreflexiós tényező a hagyományos szigetelő anyagok esetében lényegében nem kimutatható, mindaddig, ameddig a TSM Ceramic esetében igen jelentős mértékben járul hozzá az anyag rendkívüli hővédő (hőszigetelő) képességéhez. A TSM Ceramic aluminium-szilikát nanoméretű gömbjei éppen azt a hullámtartományt reflektálják, amelyen a hősugarak terjednek.

A TSM Ceramic hőreflexiós képessége

≥ 80 %

Nézzünk egy ábrát, amelyen szemléltetjük a TSM Ceramic hővédő (hőszigetelő) bevonat komplex működési elvét:

Az ábrát Prof. Orbán József egyetemi tanár készítette

A fenti ábrán látható a hőáramlás, amely a termodinamika második főtétele szerint, mindig a magasabb hőmérséklet felől áramlik az alacsonyabb hőmérséklet felé.

A hőáramlás elérkezik a TSM Ceramic hővédő (hőszigetelő) bevonathoz, ekkor a mielőtt beléphetne a nano méretű kerámia gömbök belsejébe, reflektálódik, azaz visszaverődik. Az a hőmennyiség, amely mégis képes áthatolni a kerámia gömb héján, nagyon nehezen áramlik át a gömb belsejében található vákuumban, mire beleütközik a gömb belső héjával, ahol egy újabb reflexió, azaz egy újabb visszaverődés következik be.

Az a hőmennyiség, amely végül átlép a kerámiagolyó falán és távozik a gömböcske belsejéből nagyon rövid időn belül egy újabb kerámia gömb réteggel találja szembe magát, ahol megismétlődik az előbb leírt folyamat.

A rétegeket a következő ábra szemlélteti

A magyarországi klimatikus viszonyok között általában ajánlott 1 mm TSM Ceramic hővédő (hőszigetelő) bevonat legkevesebb nagyon sok réteg kerámiagömböt tartalmaz, amely a fent leírtak alapján legkevesebb néhány ezer hőreflexiós réteg (külső+belső visszaverődés), illetve néhány ezer db vákuumban történő áramlást feltételez.

A fenti tulajdonságokat összehasonlítva a hagyományos szigetelő anyagokkal elmondható, hogy azok döntő többsége semmilyen, vagy elenyésző hőreflexiós képességgel rendelkezi, míg a hővezetésük is lényegesen gyengébb (hőszigetelési szempontból) mivel az anyagszerkezetük egészen más.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot.