sl-Hőszigetelés, alapok

2020-01-22

Hőszigetelés

Először is érdemes tisztázni a "HŐ" és a "HŐMÉRSÉKLET" közötti különbséget és összefüggést.

A "HŐ" vagy hőmennyiség (jele: Q, mértékegysége a joule (J) fizikai fogalom, a termodinamika egyik alapfogalma. A hő a hőközlés során átadott energia mértéke.

( https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91 )

A "HŐMÉRSÉKLET" az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak változásával. E jellemzőt az ember elsősorban tapintás útján, a hőérzettel észleli, másodsorban hőmérő segítségével.

(https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91m%C3%A9rs%C3%A9klet )

Tehát:

Energia jele: Q mértékegysége: Joule

Hőmérséklet jele: T mértékegysége: Fok (Celsius, Kelvin, stb.)

Ezt az apró összehasonlítást azért tartottuk fontosnak tisztázni, mivel a hétköznapok során, a hőmérsékletet automatikusan egyenlőnek vesszük a "HŐ"-vel, és amikor hőszigetelésről beszélünk, akkor legtöbbször "hőmérséklet" szigetelésre gondolunk. Mi sem bizonyítja jobban ezt a megfigyelésünket, mint az, hogy mindenki "hőkamerával" kíván vizsgálódni, amikor a hőszigetelés hatékonyságát próbálja ellenőrizni, és még véletlenül sem az energia átadást, tehát HŐ átadást - hő transzfert - vizsgál.

Álljon itt egy kisfilm, amely a laikusok számára is világosan megmutatja a HŐ és a HŐMÉRSÉKLET közötti szignifikáns különbséget:

Mit láthatunk a filmen? Egy fehéren izzó kerámiatestet, amelynek a HŐMÉRSÉKLETE ezer fok feletti, minden további nélkül kézbe lehet venni, mivel a HŐ, más szóval energia tartalma nagyon alacsony, így nem jön létre, vagy csak igen csekély mértékben energia transzfer, tehát nem tesz kárt az ember kezében.

A fenti jelenségre álljon itt egy hétköznapibb példa, amellyel az olvasóink többsége is találkozhatott már, nevezetesen a finn szauna.

A finn szauna kétféle fából készül. Egyrészt "Északi luc szauna lambéria" ezzel kerül burkolásra a szauna fala, másrészt a szauna padléc: Erre a célra a legjobb talán a finn rezgőnyár vagy az abachi.

Miért e kettősség? Nos ameddig a luc felveszi, tárolja és visszasugározza a HŐ-t (energiát), addig a pad, amint ráülünk, vagy nekitámaszkodunk, azonnal visszahűl és nem égeti meg a testünket.

A fentiekből világosan látszik, hogy nem mindegy milyen anyagot használunk hővédelemre/hőszigetelésre, és nem mindegy, mit próbálunk megmérni, amikor a "HŐ" szigetelés hatékonyságát próbáljuk értékelni.

Ha már az alapfogalmaknál tartunk, érdemes kitérni a "HŐ" vagyis energiaáramlásra. A "HŐ" vagyis az energia, mindig a magasabb energia szint felől halad az alacsonyabb energia szint felé, és minden rendszer a kiegyenlítődésre és a legalacsonyabb energiaszint elérésére törekszik.

Tehát télen, amikor kint hideg van és a szobában fűtünk, akkor az energia megpróbál kijutni, nyáron amikor kint tűz a nap és forróság van, akkor az energia megkísérli felmelegíteni az épületünket, lakásunkat. A hővédelemre/hőszigetelésre tehát mindkét esetben szükség van.

Nagyon fontos elvi kérdés, hogy soha nem a hideg jön be, hanem a meleg távozik. Nem tudjuk a hideget - vagyis az energia hiányát - szigetelni, csak és kizárólag az energia többlet áramlását tudjuk megakadályozni.

Végül álljon itt egy gondolat, amely már a következő blogbejegyzésünk alapja lesz:

Az emberi faj - lényegében az általunk ismert szerves élet - egy nagyon-nagyon szűk hőmérséklet tartományban képes létezni. Ha az emberi test kihűl, eléri a 28 fok Celsiust meghalunk, és ha a testhőmérsékletünk meghaladja a 43 fok Celsiust, akkor is meghalunk. Látható tehát, hogy egy nagyon szűk cca. 15 fokos tartományban vagyunk képesek létezni.

A hővédelem/hőszigetelés tehát elengedhetetlen az életünk szempontjából

A következő bejegyzésünkben ezt a kérdést igyekszünk majd kifejteni.