sl-Otthonunk hővédelme/hőszigetelése

2020-02-09

Az egyén számára az OTTHON hőszigetelése talán a legfontosabb. Talán vegyük sorra az okokat!

  • Nem szeretünk fázni
  • Nem szeretjük, ha szenvednünk kell a hőségtől
  • Nem szeretjük, amikor penészesedik az otthonunk
  • Nem szeretjük a párakicsapódás miatti nedves-dohos környezetet.
  • Nem szeretünk sokat költeni fűtésre/hűtésre
  • Szeretjük, ha a házunk szép

Vegyük sorra a fent felsorolt pontokat egyesével:

1. NEM SZERETÜNK FÁZNI

E három szó alatt nagyon sok érzést tudunk leírni.Nem szeretünk általánosan értelemben fázni. A XXI. században elvárássá vált, hogy a téli periódusban is, az otthonunkban kényelmes, könnyű öltözékben legyünk.

Ha általában nem is fázunk az otthonunkban, attól még fázhat a lábunk, húzhat a fal a derekunknál, érezhetjük, hogy a hideg miatt "süt" a plafon. Tehát komfortosan akarjuk érezni magunkat.              

Abszolút értelemben elvárás, hogy a fürdőszobánkban meleg legyen, így amikor fürdéshez levetkőzünk meztelenre akkor is kellemesen akarjuk érezni magunkat, és nem kívánunk fagyoskodni. 

2. NEM SZERETÜNK SZENVEDNI A HŐSÉGTŐL

Nyakunkon a klímaváltozás, ami nem jelent mást, mint a környezetünk felmelegedését. Nyilván, amikor a téli hideg nem is annyira hideg, azt jól viseljük, de amikor a meleg az úgy igazából meleg kezd lenni, mint az elmúlt években ezt történt, no akkor jön a baj.Ahhoz még csak-csak hozzá voltunk szokva, lényegében a kultúránk része volt, hogy felöltöztünk a hideg ellen, ha kellett felvettünk még egy zoknit, betakartuk magunkat egy pléddel. Levetkőzni azonban csak egy pontig tudunk: "MEZTELENRE" és nincs tovább!

Persze, tehetünk vizes törölközőt a nyakunkra, hátunkra, állhatunk a zuhany alatt órákon át, de azért hőségben is szeretnénk élni mindennapi életünk, sőt nemcsak szeretnénk, de kell is. Kell főznünk, takarítanunk, gyerekkel játszanunk - aki szintén szenved a hőségtől -, dolgoznunk, egyszóval élni a mindennapjainkat.

Persze, lehet légkondicionálni, ami ismét további energiafelhasználással jár, és globálisan elősegíti, fokozza a felmelegedést.

Ahhoz, tehát, hogy a legkevesebb ráfordítással a lehető legjobb környezetet tudjuk magunk számára előállítani, ahhoz bizony hővédelmet/hőszigetelést kell alkalmaznunk.       

3. NEM SZERETJÜK, HA PENÉSZESEDIK AZ OTTHONONK

Nos, nem is szeretjük, és természetesen nagyon egészségtelen is. 

A hőszigetelés hiánya, a rosszul, vagy rossz anyaggal elvégzett (nem páraáteresztő anyag, pl. polisztirol) hőszigetelés következménye a penészesedés.

Számtalan alkalommal találkozunk a jelenséggel, hogy egy párazáró anyaggal (polisztirol) elvégzett hőszigetelést követően elkezd penészesedni az otthonunk. Természetesen a penészesedés megjelenik a hőszigeteletlen otthonokban is, hiszen ezek a fránya penészgombák imádják a nedves hűvös környezetet, és amint ilyet találnak boldogan elkezdenek szaporodni.

Külön ki kellene térni az utólagos hőszigetelés esetében a rosszul kivitelezett munka miatt kialakuló un. "vonalmenti hőhidakra" amelyek a penész melegágya. 

A hő, pontosabban az energia, mindig a legalacsonyabb energiaszint elérésére törekszik, éppen ezért, ha a felületen csak egyetlen pont található, ahol ez a kiegyenlítődés megtörténhet, akkor megcélozza azt a pontot és megkezdi a folyamatot, aminek az eredmény, a pont-, a vonal- a felület kihülése a környezethez képest, ezáltal megteremti az ideális életteret a környezetünkben jelen lévő penészgombák számára.  

4. NEM SZERETJÜK A PÁRAKICSAPÓDÁS MIATTI NEDVES, DOHOS KÖRNYEZETET

Amennyiben az otthonunk nincs kellően hőszigetelve, úgy a testünk által kibocsátott pára, az általunk kilélegzett víz, szépen lecsapódik a falakon, ahol ideig-óráig felszívódik, ezáltal azt átnedvesíti, amikor a fal már nem képes felvenni több nedvességet, elkezd lecsöpögni, folyni a felületén.

A nedvesedés, óhatatlanul elősegíti a penészképződést és értelemszerűen a dohosodást.

5. NEM SZERETÜNK SOKAT KÖLTENI FŰTÉSRE/HŰTÉSRE

Mint azt az előző bejegyzésünkben leírtuk, egy-egy háztartás, vagyis egy-egy család költségvetésének egy ötöde, azaz 20 % fordítódik energiára míg szórakozásra pusztán 5,4 % jut. Tehát ha valamennyit megspórolhatunk az energiaszámlán, azt elkölthetjük másra, akár szórakozásra is.

Láthatjuk, 1 % energiamegtakarítás majdnem megduplázhatja a szórakozásra fordítható keretünket!

6. SZERETJÜK, HA A HÁZUNK SZÉP

Ki ne szeretne szép környezetben élni! Az igényes mégoly szegény emberek is igyekeznek rendben tartani a portájukat, szépíteni a házukat, ha többre nem futja, az évenkénti meszeléssel.

Nos, egy korszerű hővédelem/hőszigetelés, segít megóvni az épületünket, az időjárás viszontagságai által okozott károktól.

Magyar klimatikus viszonyok között október és március között igen sokszor fagy és olvad meg egy-egy épület falszerkezetének legkülső rétege, a vakolat. Mint tudjuk, a víz nagyon érdekes anyag, amikor megfagy, a jégkristályok miatt megnő a térfogata, az így kitáguló jégkristályok, előbb meglazítják az épület vakolatát, majd szépen lassan ledobják azt. (Nem az iparos dolgozott rosszul, hanem a természet erői túlzottan hatalmasak!)

A jó anyaggal elvégzett hővédelem/hőszigetelés lényegében megvédi magának az épület falának a felületét is a fagykártól, így megőrzi nemcsak annak épségét, de szépségét is.

Tehát a hővédelem/hőszigetelés nem csak a közérzetünket javítja, nem csak az egészségünket őrzi meg, hanem megvédi a családok legnagyobb többségének legnagyobb értékű vagyonát, az otthont is. 

Sokat beszéltünk hővédelemről/hőszigetelésről, a következő postunkban megkíséreljük kibontani hőmérséklet és az energia összefüggéseit, így azt is, hogy a köznyelvben hőszigetelésként emlegetett eljárásnak lényegét tekintve energiaszigetelésnek kellene lennie és ott sem mindegy milyen elvek mentén képes az adott hővédő/hőszigetelő anyag a hatását kifejteni.